Cases i carrers

AO109
Barberia; Perruqueries (Carrer Pilota)

Ací estava la barberia de “Paco el Barber”. S’instal·là als anys 10 la barberia de Francisco Cotolí Gil, i en ella estigué la primera ràdio del poble, una Philips; per la qual cosa servia de lloc de reunió de la joventut per escoltar els partits de futbol per la radio. Ajudat pel seu fill des dels anys 30, Francisco Cotolí Compañ, continuà la tradició familiar en esta casa fins el 1943, per instal·lar-se al carrer Mestre Serrano. Tornarà el 1947 fins 1983. El 1946-47 visqué el metge Cesáreo Diosdado, sent la seua casa i lloc de consulta.

Tant el pare com el fill eren barbers en el sentit ampli del terme, és a dir, no sols s’ocupaven de tallar els cabells, sinó també d’arrancar dents. 

En esta casa, durant els anys 30 i fins 1943 també hi havia una perruqueria femenina, duta per Pilar Cotolí Compañ. Però ella pentinava i Francisco tallava, sent per tant el primer perruquer masculí d’Algímia que s’encarregava de tallar els cabells a les dones. També Pilar fou pionera. De tots els pobles de la rodalia fou la primera en fer permanents.

En l’actualitat no ha canviat la seua funció. És la perruqueria d’Yvette Sancarlos Compañ, des de 1998.

Al seu interior tenia un panel ceràmic, donat al poble per l’actual propietària, fet pel químic de la indústria ceràmica d’Algímia “El Pelícano”, Francisco Botella, que té una curiosa història. El 1910 eixia de l’Acadèmia d’Infanteria de Toledo amb el grau de segon tinent, amb Francisco Franco Bahamonde. Ell deïa el següent: “Franco y yo estudiamos juntos, y él ahora es el Caudillo de España y yo el químico de El Pelícano”.