Cases i carrers

PR100
Entrada de Sant Vicent (Carrer Blas Gil)

Des de 1962, instituït pel rector José de Paz, es fa l’entrada del patró, rememorant la seua arribada el 1413. Este és el primer tram urbà. La tradició continua.

Moltes contalles hi ha al voltant de la visita. Es diu que Sant Vicent Ferrer arribà a Algímia fugint dels de Torres Torres, que es negaren a ferrar-li el cavall i fins i tot el reberen a pedrades. Com queda dit, es tracta de contalles sense cap valor històric, nascudes de la rivalitat pròpia de pobles veïns. 

Però la Història avala la tradició. A principis del segle XV la Corona d’Aragó viu un dels moments més excepcionals de la seua existència: la mort sense fills de Martí I el 1410. La maduresa política dels països federats en la Corona impedí una guerra civil, triant-se un comitè de personalitats que decidiria qui era el candidat idoni per al tro (Compromís de Caspe). Sant Vicent Ferrer formarà part de la delegació valenciana.

Finalitzada la tasca política el 1412, el sant es dedicà a la tasca espiritual, intentant convertir el major nombre possible d’infidels. En eixe context, l’arribada del dominic a la musulmana Algímia és prou factible, màxim quan està constatada la seua presència en abril a Morvedre, camí de Barcelona.

El record d’aquesta visita quedaria en la zona i aquest seria el motiu pel qual, al segle XVI, en erigir-se la parròquia d’Algímia fóra triat com a patró de la població.