Cases i carrers

UB107
Plaça, Font i Fira Santa Llúcia (Passeig de la Glorieta)

Font

Finalitzada la Guerra Civil, “Regiones Devastadas” fou l’organisme encarregat de resoldre la destrucció que du tot conflicte bèl·lic. El 1953 l’arquitecte Mauro Lleó dissenyava la font més monumental, inspirada en la porta del Palau Vives de Benifairó de les Valls, edifici renaixentista.

Els picapedrers que la feren, dirigits per un especialista de Puçol, eren tres veïns del poble: Eusebio Compañ, José Montal i Ovidio Montal.

Fira de Santa Llúcia

Al voltant d’aquesta font, el diumenge posterior al dia 13 de desembre, si aquest dia no era diumenge, se celebra el porrat o fira de Santa Llúcia, que arranca de l’Edat Mitjana en l’ermita sogorbina que hi ha enfront de Sot de Ferrer. Des de 1935 es fa a Algímia i fou a partir dels anys 60 que, com un annex de la plaça de l’Església, s’instal·la ací, sent l’única ubicació a partir dels anys 70.

Fins els anys 70 l’expectació que duia la Fira era molt gran. A l’època era pràcticament la única possibilitat d’adquirir els regals de Nadal, de la mà d’uns firers que venien de la Fira de la Puríssima de Sogorb. També torrons i dolços nadalencs. Alguns podien fins i tot fer-se una fotografia còmica, ficant el cap pel forat d’un tauló decorat; o pujant-se damunt d’un cavall de fusta.